Ako vplýva jedlo na výkonnosť?

Poviem Vám jednoduchý príklad. Auto čerpá energiu z pohonnej hmoty. Všetci šoféri dobre vedia, že do auta, ktoré je na benzín nemôžu natankovať naftu. Zničili by motor.

Smutné je, že my ľudia tankujeme do nášho tela bez ladu a skladu aj také jedlo, čo by sme ani psovi nedali. Pretože na psíka dávame pozor. Psovi predsa nedáme alkohol, ani sladené nápoje alebo údeniny.... Veď pes môže piť iba vodu a ani soliť by sme mu nemali... Mám psíka, viem o čom hovorím.

My ľudia zjeme všetko a sme úplne v pohode, bez obáv o svoje zdravie. Vôbec sa netrápime, či sa ten náš „motor“ pokazí.

Naše telo je zázrak, ktorý má samoregulačné procesy, ktorými napráva naše prehrešky v životnom štýle. No po čase sa unaví. O slovo sa prihlásia civilizačné choroby, ako je obezita, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, rakovina,depresia, demencia, Alzheimerova choroba, schizofrénia. Prvým príznakom, že niečo nie je v poriadku je zvýšená únava.

Jedzte zdravo a zostanete aj mentálne bystrí! Je dokázané, že zdravá strava znižuje riziko chorôb. To, čo človek skutočne potrebuje pre svoje zdravie, vitalitu a energiu je vyvážená strava. Toto je základ zdravia.

IMG_6633.jpg

Kedy je jedlo vyvážené? Jedlo je vyvážené vtedy, ak obsahuje všetkých 7 zložiek výživy v určitom pomere. Každý deň a v každom jedle  by sme mali mať na tanieri všetky MAKROŽIVINY(bielkoviny, tuky a sacharidy) aj MIKROŽIVINY(vitamíny a minerály). Voda a vláknina sú tiež veľmi dôležitou súčasťou živín. Vyvážený pomer základných živín je veľmi individuálny, napriek tomu sa odborníci často zhodujú na tomto pomere:
20-35% bielkovín : 30-35% tukov : 40-45% sacharidov

IMG_1051%281%29.jpg

Potrebujeme všetky živiny? Každá základná zložka výživy má špeciálnu funkciu v tele. Telo si živiny nevie samo vyrobiť. Dostáva ich iba cez stravu. Preto by sme mali dbať, aby žiadna z týchto živín nechýbala na našom tanieri denne, ideálne pri každom jedle. Ak chýba, telo nedostane to, čo potrebuje pre svoje správne fungovanie a jednotlivé orgány trpia nedostatkom, čo ich zaťažuje. Ak tento stav trvá dlho, môže dôjsť ku poškodeniu orgánov a rôznym ochoreniam.

Zdá sa Vám to zložité zdravo sa stravovať? Áno, je to zložité. Na začiatku ako všetko. Časom to bude pre Vás úplne prirodzené. Ako začať? Nič nemeňte, len sa pozorujte.

  1. Najprv sa uistite, že viete jasne rozlišovať potraviny podľa toho, či sú to makroživiny alebo mikroživiny.

  2. Potom si začnite všímať, či sú vždy všetky na Vašom tanieri.

  3. Začnite sledovať množstvo zjedených bielkovín, vlákniny a pri chudnutí aj celkový kalorický príjem a výdaj

  4. 1+1=2 Vaša strava má prebytok sacharidov, tukov a nedostatok bielkovín a vlákniny? Zjete viac kalórií ako spálite? Chcete sa lepšie cítiť? Zmeňte stravovanie.

Ak sa Vám tento článok páčil, sledujte ma na facebooku, instagrame alebo na tomto blogu.